Noční tramvaj v Jeruzalémě

11. 03. 2018 20:21:00
Když člověk začíná žít v cizí zemi, kde úplně nerozumí řeči ani kultuře, je občas těžké stanovit hranice toho, co je ještě normální a co už nebezpečné. I běžné situace pak najednou mohou vypadat hrozivě. Jen to občas není pravda.

Je čtvrtek večer, konec října. Čtvrtky jsou v Izraeli jako u nás pátek, protože pracovní týden začíná už v neděli. Čtvrtek večer je tedy jedinečná šance jít s kamarády na pivo, také proto, že v pátek po setmění má kvůli šabatu skoro všechno zavřeno a veřejná doprava nejezdí. Následovala jsem tenhle zvyk a teď se po pár pivech vracím poslední tramvají domů. Tramvaj kodrcavě zastaví ve stanici kousek od bran starého města v Jeruzalémě. Dovnitř se nahrnou skupinky podnapilých turistů a podobně podnapilých místních. Vpředu je dokonce rodina s dětským kočárkem. Dveře se s pípáním zavřou a pak znovu otevřou. To samé se pak opakuje ještě třeba dvacetkrát. Dva kluci si začnou špitat, když se venku objeví páni v černém, začnou obcházet vagón a svítit s baterkami na podvozek. Nic se neděje. Podnapilé skupinky ničemu nevěnují pozornost, pár lidí se rozhodne jít pěšky. Baterky, obcházení vagonu, nakouknutí dovnitř, zamračené pohledy. Řidič něco oznámí, ale je tomu těžko rozumět. Vlak se zpola vyprázdní, více podnapilí ale zůstávají.

Člověk trochu znervózní. Některý z těch dvou kluků říká něco o policii. Mám vlastně trochu strach, protože po pár týdnech v Izraeli ještě neodhadnu, co je běžné a na co dát pozor. Hlavou mi rychle prolétnou všechny rady, co mi dali kamarádi před odjezdem. V tramvaji neměj obě sluchátka a nejlépe měj batoh na břiše. Vyhýbej se demonstracím a vůbec podezřelým seskupením lidí. Když se ti něco nezdá, raději odejdi.

Taky se mi podprahově vybaví všechny ty zprávy v novinách a reportáže v televizi, kvůli kterým Izrael bez ustání vypadá jako válečná zóna plná nebezpečí. Pořád dokola ten samý příběh. Násilí, terorismus, konflikt, náboženský fanatismus. Vzpomenu si na všechny ty předodjezdové překvapené otázky o tom, jestli se nebojím jet do tak nebezpečné země.

Tak nerozhodně postávám na perónu. Ještě chvilku, a už vážně půjdu na autobus. Jistě, je to docela kus pěšky a je už dost pozdě, ale kdo ví, co se děje tady. Možná raději přestoupit do toho druhého vagónu, pod něj nesvítili, ne? Ale spousta lidí pořád sedí na sedačkách, to by přece nedělali, kdyby o něco šlo...

Na scénu dorazí dvojice neohroženě vypadajících údržbářů v reflexních vestách. Dva kluci je zvědavě pozorují, nejspíš tomu všemu rozumějí víc než já. Dvojice údržbářů chvilku poslouchá, co říkají pánové v černém s baterkami a pak si nechají ukázat problémové místo. Jeden z nich si pak vcelku nenuceně vyhrne rukávy a skloní se po vlak. Trvá to jen chvilku. Za malý okamžik se zase zvedne a v pravé ruce drží příčinu problému. Omlácený červený skateboard.

Autor: Kateřina Velíšková | neděle 11.3.2018 20:21 | karma článku: 22.52 | přečteno: 830x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.90 | Přečteno: 473 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 994

Student, co se nějak ocitnul v Jeruzalémě. Na místě, které je neuvěřitelně různorodé, plné protikladů a taky trochu šílené. Tak bych o něm chtěla psát.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...