Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mladí dobrodruzi a poutníci: kdo by se ubytoval v jeruzalémském hostelu?

Poznat zajímavé lidi v hostelu se dá všude na světě. V Jeruzalémě ale člověk často narazí na zcela jedinečné lidské příběhy.

Nad Jeruzalémem se zvolna rozednívá. První paprsky se objeví za Olivovou horou, odkud pak rychle ozáří zlatou kopuli Skalního dómu a béžové střechy kamenných domů ve Starém městě. Prvních pár nocležníků, které brzy ráno probudily zvony křesťanské čtvrti, už ospale upíjí kávu na střeše a pozoruje ještě prázdné úzké uličky.

Jeruzalém, stejně jako řada jiných velkých měst, nabízí širokou nabídku ubytování pro turisty, poutníky i mladé dobrodruhy. Kromě více či méně drahých hotelů a bytů na Airbnb je ve Starém městě taky pár hostelů, které lákají návštěvníky levnými cenami a prastarou atmosférou. V jednom z nich jsem pár týdnů pomáhala a byl to zážitek vskutku jedinečný.

Východ slunce ze střechy hostelu

Budova hostelu se nacházela v centru Starého města a byla prý stará přes sedm set let. Pokoje byly malé a s kopulemi, zdi z tlustého bílého kamene a ze střechy viděl člověk město jako na dlani. Hostel stál na hranici Arménské čtvrti, jeho manažer byl Palestinec a křesťan a návštěvníci byli doslova ze všech koutů světa.

Nejčastější hosté byly malé skupinky mladých cestovatelů, kteří se zdrželi pár nocí, prošli si Staré město a za pár dní byli pryč. Na několik dní se v hostelu dokonce objevila velká skupina dánských skautů se žlutými šátky a nadšeným vedoucím. Takové skupiny ale člověk potká všude a není na nich tolik pozoruhodného. Druhou velkou skupinou ale byli jednotlivci, kteří přijeli do Jeruzaléma, protože to pro ně byl velký duchovní zážitek. Byli to mladí i staří, křesťané nebo židé, kteří se většinou zdrželi tak dlouho, jak jim rozpočet dovolil.

Pamatuji si na starého vousatého Američana o berlích, který všem návštěvníkům vyprávěl dokola ten samý příběh o svém jméně a o bohu. Angličan středního věku mi zase popisoval, jak opustil svou práci a dům, aby cestoval po světě a konečně našel ten pravý smysl života. A mladý žid z Kanady se se všemi nadšeně dělil o popis toho, jak se z něj před nedávnem stal hluboce věřící a jak moc se jeho život díky tomu proměnil.

Tuhle druhou skupinu jste často v denní i noční hodiny nalezli v dlouhých hlubokých debatách o víře a bohu a Jeruzalému, které čas od času přerostly do hlasitých sporů. To se pak často objevil hostelový manažer s výrazem někoho, kdo tyhle debaty slyšel už mnohokrát, a rychle jejich teologickou hádku ukončil. Já osobně jsem většinou fascinovaně poslouchala, ale účasti v těchto rozhovorech jsem se snažila ze všech sil vyhnout, taky proto, že se z nich většinou nedalo dlouhé hodiny zdvořile odejít.

Ne zcela výjimečně se mezi skupinkou poutníků objevil někdo, na koho měla duchovní historie a atmosféra Jeruzaléma až příliš velký vliv. Personál nám tak třeba vyprávěl, jak jeden z hostů začal před nějakou dobou v jedné části hostelu bez dovolení pořádat dlouhé duchovní seance s velkými svícemi, dokud ho i s jeho svícemi nevykázali mimo budovu.

Kvůli tomu všemu měl ale tenhle hostel ve Starém městě naprosto jedinečné kouzlo. Po ránu se většina hostů sešla na střešní terase, kde u snídaně pozorovali probouzející se město. Přes den se pak většina rozprchla bloumat ulicemi Starého i nového města, někteří pro suvenýry a fotografie, jiní kvůli objevování dalších duchovních symbolů. K večeru se pak mnoho z nich znovu shromáždilo na střeše, okolo které teď za soumraku kroužili ptáci a kde se zvuk muezzinova volání střídal s kostelními zvony.

“Sem jezdí jen mladý nebo šílený,” řekl mi jeden večer hostelový správce. Hranice mezi výstředností a šílenstvím je asi tenká, ale už dlouho jsem na jednom místě nepotkala tolik pozoruhodných lidí s tak jedinečnými příběhy, jako zrovna v tomhle malém hostelu ve Starém městě. Jen stále trochu doufám, že jsem u onoho správce zapadala jen do té první ze dvou kategorií.

Autor: Kateřina Velíšková | neděle 12.8.2018 19:00 | karma článku: 24,72 | přečteno: 798x
  • Další články autora

Kateřina Velíšková

Lekce z Jeruzaléma 2: O denním životě a konfliktu

Dlouhotrvající konflikt a obyčejný denní život v Jeruzalémě existují vedle sebe a nehledě na politickou situaci zde člověk téměř každý den potká známky obojího.

30.9.2018 v 19:00 | Karma: 16,50 | Přečteno: 498x | Diskuse| Cestování

Kateřina Velíšková

Lekce z Jeruzaléma: 1. Cizinci to mají jednodušší

Ačkoli to možná zní zvláštně, cizinec ze Západu smí v Izraeli i Palestině překračovat hranice, které jsou pro místní často nepřekonatelné.

23.9.2018 v 19:00 | Karma: 22,41 | Přečteno: 697x | Diskuse| Cestování

Kateřina Velíšková

Noc u Mrtvého moře

Na co člověk myslí, když po roce odjíždí z Izraele? A jaké to je mít kamarády rozeseté po různých koutech světa?

16.9.2018 v 19:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 591x | Diskuse| Cestování

Kateřina Velíšková

O běhání v Palestině a taky o tom, jaké neziskovky mají smysl

V Jeruzalémě jsem začala běhat s palestinskou organizací. Stala se z toho jedna z věcí, která mi tady dává největší smysl.

2.9.2018 v 19:00 | Karma: 21,26 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Společnost

Kateřina Velíšková

Na checkpointu v Izraeli

Aneb o hranicích mezi lidmi, byrokracii a taky o věcech, kterých si cizinec cestující v Izraeli a Palestině vůbec nemusí všimnout.

27.8.2018 v 13:00 | Karma: 21,58 | Přečteno: 975x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 994x
Student, co se nějak ocitnul v Jeruzalémě. Na místě, které je neuvěřitelně různorodé, plné protikladů a taky trochu šílené. Tak bych o něm chtěla psát.