Diskuse

Na hranici Gazy

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

Omlouvám se, ale v blogu mi chybí mnoho důležitých faktů, třeba o tom, jak drží teroristická organizace Hamas vládnoucí pevnou rukou v Gaze a tamní obyvatele si bere jako rukojmí, protože je má vlastně v hrsti, včetně upozornění na tisíce hektarů okolní spálené země v posledních měsících, na stovky raket vypálených z Gazy na Izrael atd atd. Mám trochu pocit, jestli vás třeba neřídí paní Ridvanová, sorry jako

6 1
možnosti
JS

Děkuji Vám za Váš zájem o problematiku, ale promiňte mně moje vyjádření – Váš pohled je dost naivní.

V závěru svého článku například píšete, cituji: "Jestli ale něco může pomoci překonat tyhle zažité vzorce nenávisti a násilí, pak je to právě učení se o obou stranách a snaha o empatii."

Až po to "učení" s Vámi souhlasím, ale co ta empatie?

Izrael nemá žádný zájem na válčení, je to pro něj extrémní zátěž – jak ekonomická tak politická. Po celou svou historii Izrael čelí nepřetržitým snahám všech svých sousedů o zničení. I v době, kdy oficiální postoj arabských zemí vyznívá jako mírový, musí Izrael počítat s tím, že kdyby tyto země dostaly nepatrnou možnost Izrael zničit, zničily by jej. Taková je, bohužel, realita. Palestinští Arabové žijící v Gaze představují fundamentální vrchol tohoto postoje arabského (muslimského) světa vůči Izraeli.

Zkuste prosím pochopit, že není možné pociťovat empatii s lidmi, kteří jsou schopni na masových demonstracích do ochraptění vyřvávat "smrt všem Židům!". Arabové obývají obrovské území, a přesto je jim trnem v oknu malinkatý Izrael. Tady nejde o nějaký současný politický problém. To je historická nenávist, která existuje už od dob Proroka Muhammada. Už Velký Prorok se pokusil Židy vyhladit, o čemž svědčí například hromadná poprava stovek medínských Židů v roce 627. Muslimové musejí následovat příkladu Proroka, proto jsou tak často na muslimských demonstracích citována Prorokova slova "Vy budete bojovat proti Židům až do té doby, dokud se neskryjí mezi skálami a kamením! Pak skála a kámen promluví – Otroku Alláhův, skrývá se za mnou Žid, přijď a zabij ho!“.

Nelze pociťovat empatii zároveň k vrahovi i k jeho oběti. Nelze chránit filozofii, která své stoupence nabádá k vraždění z principu, protože někdy nějaký vůdce prohlásil vraždění určitých lidí za svatou povinnost. Empatii si zaslouží pouze Izraelci.

6 1
možnosti
Foto

Empatii si nezaslouží ani jedna strana, neboť obě mají máslo na hlavě, a to hlavně veliké. Z našeho hlediska je primární záležitostí, aby se z Blízkého Východu nešířila semena nenávisti do celého světa. Jedno semínko jste právě vypustil i Vy, je nutné přestat slyšet na jakékoliv texty ze 7. stol. Stejné řeči vedou rabíni, když v r. 1967 vyhlásili, že by bylo zradou, kdyby Izrael se zřekl ideje Velkého Izraele. Máte pravdu, nelze pociťovat empatiii zároveň k vrahovi a k jeho oběti.

1 5
možnosti
Foto

R^karma a dík za váš blog

1 2
možnosti
Foto

Pane Karas, napsal jste , že nemají Arabové v Izraeli stejná práva, jako Židé. Tak proč muslimové v Izraeli založili Arabskou sionistickou organizaci a jejím cílem je podpora Izraele. Já sám jsem viděl arabskou holku se samopalem jak slouží s Židovským vojákem . Měl jsem možnost mluvit Araby z Izraele a všichni byli zaměstnáni, jeden vyučoval v Tel-Avivu na VŠ a jeden sloužil v Izraelské armádě. Všichni se vyjadřovali pohrdlivě o takzvaných palestincích., že jsou lenoši, kteří nikdy nepracovali. Zajeďte si do Izarele a ne jednou a uvidíte jak se Izrael chová k Arabům na vlastní oči.

8 1
možnosti
RK

R65a90d14e65k 38K67a12r96a47s

16. 7. 2018 13:03

Vždy a všude se najdou takoví, realitu tím ale nezmění.

0 3
možnosti
PB

Dal jsem vám karmu za dobrý a objektivní článek. Nyní ale nebudu mluvit o politice. V prvních dvou částech na mne působíte jako studentka žurnalistiky, jejíž slova plynou tak libozvučně, jako koláč při snídani. Ovšem v závěru to zkazíte přechodkou "ti co byli" místo "ti kteří byli" a dále "překonat tyhle" místo "tyto"...a v neposlední řadě, nikdy neapelujte na empatii Palestinců. Vůči čemu, kam a ke komu by se měli vcítit, než jen k "zabijeme židy", co myslíte? A zkusila jste se jich na to někdy optat?

2 3
možnosti
Foto

Gaza byla 19 okupovaná Egyptem. Byla to součást jejího území a žádný stát zde nevznikl. Rezoluce OSN RB č. 242, přijatá po Šestidenní válce v r. 1967, stanovila kritéria pro mírová jednání mezi zúčastněnými stranami. Vyzvala je k uzavření mírové smlouvy a ponechala Izraeli správu nad dobytým územím až do "dosažení spravedlivého a trvalého míru na Středním východě". Po dosažení tohoto stavu se má Izrael z území obsazených v Šestidenní válce stáhnout. Ten stav dodnes dosažen nebyl, protože s výjimkou Egypta a Jordánska arabské státy mírovou dohodu s Izraelem vytrvale odmítají, válečný stav tedy de facto stále trvá. Přesto Izrael Gazu vrátil takzvaným palestincům a za Gazy se stáhnul. Mezinárodní organizace od Izraele vykoupila vše, co Izrael na tomto území vybudoval a předala to palestincům. Ti obratem vše, co Izrael vybudoval zničili a začali pronikat na území Izraele a vraždit civilní obyvatele a podnikat pumové útoky. To vedlo k tomu, že Izrael kolem Gazy vybudoval zeď a určil přechody, kterými je možno vstupovat na území Izraele. To krátce na to provedl Egypt, který na svém území rovněž vybudoval zeď se stejného důvodu jako Izrael. Přesto, že z Gazy je ostřelovano území Izraele a jsou na jeho území pouštěny zapálené draky , které zapalují pole s obilím, lesy, Izrael dál do Gazy dodává elektrický proud, vodu na své území pouští nemocné palestinci z Gazy a nezjišťně je léčí.

13 1
možnosti
Foto

Povinnost zajistit životní podmínky Palestinců uložila RB OSN Izraeli hned po šestidenní válce. Takže žádné "přesto".

2 4
možnosti
Foto

Poté, co Izrael v Šestidenní válce v roce 1967 dobyl Gazu, její mobyvateléům byla nabídnuta stejná práva jaká mají Izraelci a oni je odmítli.

11 2
možnosti
JF

J57i95ř79í 57F21o75g14e38l

15. 7. 2018 21:41

Dokud budou mít palestinští Arabové empatii s terorist Hamásu a budou je volit je jakákoliv sbaha o něco lepšího marná. Každý svého štěstí tvůrcem.

9 1
možnosti
Foto

Když ti teroristé jim budou dávat naději na možnost návratu do jejich domovů, tak těžko budou volit jinou alternativu.

0 3
možnosti
IP

I71v33a18n 88P27r61a25v17d35a

15. 7. 2018 21:21

Jen bych Vás všechny požádal o to ať již zastáváte jakýkoliv názor, či jste příznivci nebo odpůrci uvedených stran konfliktu, buďte rádi, že je někdo z nás schopen informovat o tom ce se zde děje. A to vše očima nezúčastěné osoby. To zde všichni tady postrádáte. Kdo útočí na Izrael je dle vás špatný a opačně i když zastánce druhé strany tady nevidím.

Zase znovu děkuji slečně za její úhel pohledu, který je oproštěn od politiky a sleduje pouze lidský rozměr.

3 1
možnosti
JR

J88a61n 93R86á36ž

15. 7. 2018 23:15

Špatně! Pouze lidský rozměr pohledu na migraci například způsobil, že Evropa zažívá největší krizi od pádu Berlinské zdi.

To nefunguje a k řešení palestinso židovského problému pouze lidský rozměr náhledu, oproštěný od politiky, nepřispěje nijak.

5 1
možnosti
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 994x
Student, co se nějak ocitnul v Jeruzalémě. Na místě, které je neuvěřitelně různorodé, plné protikladů a taky trochu šílené. Tak bych o něm chtěla psát.