Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se píše o protestech v Gaze

Jak vypadají současné protesty v Gaze podle různých lokálních i světových médií? A jak moc nás ovlivňuje to, kde získáváme informace?

 

V Gaze se v pátek 30. března protestovalo. Vím o tom taky jen ze zpráv, protože do Gazy se dostanou jen humanitární pracovníci a pár novinářů. Je to malé palestinské území u Středozemního moře, které je jen zhruba 360 km2 velké, ale ve kterém žije asi 1,8 milionu lidí. Území je pod palestinskou samosprávou (vládne v něm hnutí Hamás), ale Izrael stále kontroluje dovoz a vývoz, vzdušný prostor i okolní moře. Z Gazy do Izraele se dá dostat pomocí několika hraničních přechodů, přejít hranici ovšem smí jen velmi malé množství lidí, kteří pracují v Izraeli nebo potřebují zdravotní péči. Gaza má také asi dvanáct kilometrů dlouhou hranici s Egyptem, ale i ta je přísně střežená. Území je hustě zalidněné, velice chudé a trpí také nedostatkem dodávek energie, vody i základních surovin.

Tento pátek v Gaze začaly protesty, které mají trvat až do květnového výročí vzniku Izraele, kterému Palestinci společně s následnou válkou říkají Nakba neboli katastrofa. Desítky tisíc Palestinců protestovaly za návrat do předválečné Palestiny, šestnáct lidí zemřelo a minimálně stovky byly zraněny.

Nechci tu popisovat celou historii Gazy a už vůbec ne vynášet rychlé soudy o tamější politické situaci. Tenhle článek má být totiž o něčem trochu jinačím: o zdrojích, které člověk čte.

Naprostou většinu zpráv člověk získává z druhé ruky. Ať už je to z novin, z internetu nebo od souseda, naše názory se utváří podle toho, jaké informace konzumujeme. A páteční protesty v Gaze jsou toho ukázkovým příkladem.

Člověk z Česka se o protestech s největší pravděpodobností dověděl z českých zdrojů. Ku příkladu iDnes o nich informovala článkem “Na hranicích Gazy protestují Palestinci, nejméně patnáct lidí zemřelo”.

Izraelci se o protestech dočetli například z populárních bezplatných novin Jisra'el ha-jom (Izrael dnes), zatímco Palestinci četli například článek na stránkách novin al-Kuds (Jeruzalém). Popis zpráv v jednotlivých článcích se ale diametrálně lišil. Izraelský článek dával důraz na násilí Palestinců a dal velký prostor k vyjádření izraelské armádě. Palestinský článek se, vcelku logicky, soustředil na raněné a mrtvé a zdůrazňoval nadměrné použití síly izraelské armády. Izraelské zprávy byly doplněny hrozivou fotkou protestujících na pozadí černého dýmu a ty palestinské fotografií poklidného zástupu mužů i žen.

Rozumím tomu, že naprostá většina Čechů si jen tak nepřečte článek v arabštině či hebrejštině. Ti, co ovládají angličtinu, se ale mohou podívat na odlišnosti v popisu události už jen britskou BBC. Ještě o něco jinačí pohled pak člověk získá, když se podívá na texty Al-Džazíry.

Už na takhle malém vzorku článků se dá ukázat, nakolik se vyznění jednotlivých textů liší. Pokud si člověk přečte jen jeden z nich, je důležité, jestli titulek uvádí, že protestující “zemřeli” nebo je “zabila izraelská armáda”. Důležitá je i doprovodná fotografie. Vidíme na fotce protestující dav s dýmem z pneumatik, nebo odnášení raněných? Vidíme protest z pohledu izraelské armády, anebo Palestinců? Tyto a jiné faktory mají velký vliv na to, ke které straně budeme cítit větší sympatie.

Když si člověk čte zprávy, je potřeba mimo jiné taky přemýšlet nad tím, pro jaké publikum je článek napsán a co ovlivňuje jeho vyznění. Případ protestů v Gaze je samozřejmě extrémní, protože popisuje extrémně polarizovanou situaci. Ale ať už si člověk čte o izraelské politice nebo domácím dění, vždy se hodí podívat se na různorodé zdroje, které situaci popisují z více úhlů. Pokud ve zprávách vidíte jen obrázky zraněných a izraelské ostřelovače, budete o situaci přemýšlet jinak, než když uvidíte masu protestujících s šátky okolo hlavy, jak házejí kameny. Při získávání informací o něčem tak kontroverzním, jako situace v Gaze, je tedy obzvlášť důležité vidět kontrastující popisy událostí z různých stran. Neznamená to, že kvůli tomu člověk musí změnit vlastní názor, ale minimálně mu to přinese větší porozumění o tom, jak k věci přistupují ostatní. Jen málo věcí je totiž úplně černobílých, a co se týče Izraele a Palestiny, tohle pravidlo platí dvojnásob.

Autor: Kateřina Velíšková | neděle 1.4.2018 19:58 | karma článku: 30,33 | přečteno: 1768x
  • Další články autora

Kateřina Velíšková

Lekce z Jeruzaléma 2: O denním životě a konfliktu

Dlouhotrvající konflikt a obyčejný denní život v Jeruzalémě existují vedle sebe a nehledě na politickou situaci zde člověk téměř každý den potká známky obojího.

30.9.2018 v 19:00 | Karma: 16,50 | Přečteno: 498x | Diskuse| Cestování

Kateřina Velíšková

Lekce z Jeruzaléma: 1. Cizinci to mají jednodušší

Ačkoli to možná zní zvláštně, cizinec ze Západu smí v Izraeli i Palestině překračovat hranice, které jsou pro místní často nepřekonatelné.

23.9.2018 v 19:00 | Karma: 22,41 | Přečteno: 697x | Diskuse| Cestování

Kateřina Velíšková

Noc u Mrtvého moře

Na co člověk myslí, když po roce odjíždí z Izraele? A jaké to je mít kamarády rozeseté po různých koutech světa?

16.9.2018 v 19:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 591x | Diskuse| Cestování

Kateřina Velíšková

O běhání v Palestině a taky o tom, jaké neziskovky mají smysl

V Jeruzalémě jsem začala běhat s palestinskou organizací. Stala se z toho jedna z věcí, která mi tady dává největší smysl.

2.9.2018 v 19:00 | Karma: 21,26 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Společnost

Kateřina Velíšková

Na checkpointu v Izraeli

Aneb o hranicích mezi lidmi, byrokracii a taky o věcech, kterých si cizinec cestující v Izraeli a Palestině vůbec nemusí všimnout.

27.8.2018 v 13:00 | Karma: 21,58 | Přečteno: 975x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 994x
Student, co se nějak ocitnul v Jeruzalémě. Na místě, které je neuvěřitelně různorodé, plné protikladů a taky trochu šílené. Tak bych o něm chtěla psát.