Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

RvRvRvPlán OSN předpokládal, že Jeruzalém bude pod správou OSN a to i přesto, že v Jeruzalémě žilo víc Židů a křesťanů, než Arabů. Židé ač neradi souhlasili, protože došli k závěru, že je lepší mít vlastní stát než žádný. Palestinští Arabové zastoupeni Vysokou arabskou komisí plán odmítli. Dne 29. listopadu 1947 Valné shromáždění rezolucí č.181 dvoutřetinovou většinou plán přijalo. Dne 14. května 1948 Izrael vyhlásil svou nezávislost. Egyptská vláda dne 15. května 1948 oznámila, Radě bezpečnosti OSN, že zahájila postup do Palestiny s odůvodněním, že je třeba zde nastolit pořádek. K násilnému vstupu do Palestiny, s cílem zničit nově vzniklý stát Izrael, se přidal transjordánský král Abdulláh, a přidala se Sýrie, Libanon a IrákMěsto Jeruzalém bylo obklíčeno a ostřelováno. Ostřelování města se zaměřilo zejména na židovské památky. V obklíčení uvízlo100 000 židovských obyvatel, kterým postupně docházela voda a potraviny. OSN neudělal nic pro ochranu města a obklíčených obyvatel, i když OSN opakovaně na situaci ve městě upozorňoval Chajim Herzog izraelský ministr zahraničních věcí. Varoval OSN, že Jeruzalém padne dřív, než přejde pod mezinárodní zprávu OSN. Marně upozorňoval, že jsou úmyslně dělostřeleckou palbou ničeny náboženské památky jako Chrám Božího hrobu, synagogy, Olivová hora. OSN nikomu nepřičetla vinu za ostřelování Jeruzaléma a ani nevyslala do Jeruzaléma mezinárodní jednotky. Přesto se podařilo Izraelských obraným silám prolomit obklíčení Jeruzaléma. Dne 28. května 1948 se vzdala Židovská čtvrť Starého města Arabské legii. Zbývající obyvatelé Starého města byli okamžitě vykázáni a bylo vypáleno a znesvěceno 58 synagog a studoven. Dne 29. května Izrael prohlásil, že ne

22 0
možnosti
Foto

neuznává rezoluci OSN č. 181, protože OSN ukázala, že není schopna obhájit své vlastní rozhodnutí a tedy Izrael jej považuje za neplatné a neúčinné. Dále Izrael uvedl, že považuje Jeruzalém za neoddělitelnou a organickou součást státu Izrael a židovský národ dva tisíce pět set let přísahal, že na Jeruzalém nikdy nezapomene a tuto přísahu ctí a nikdy se nesmíří s tím, aby byl od Jeruzaléma oddělen. Do roku 1967 byl východní Jeruzalém okupován Jordánskem, a přesto do roku 1967 z východní Jeruzaléma žádné hlavní město žádného státu nevzniklo.

17 0
možnosti
Foto

Drtivá většina zemí připouští že východní Jeruzalém by se měl stát hlavnim městem Izraele a západní část budouciho státu Palestina(hahaha ani omylem). Tedy podle těchto návrhů neni důvod nemít ve východní části ambasády. Jenže pro určité lidi když se řekne jeruzalém tak přestávají logicky myslet. No co už. Budete se muset smířit s tím ze Jeruzalém byl je a navždy zůstane Izraelským hlavnim městem. Celý

17 1
možnosti
Foto

Ani kdyby všechna velvyslanectví v Izraeli byla umístěna v západním Jeruzalémě, nic nemůže změnit nic na tom bez příslušného usnesení VS OSN, že jde o město s mezinárodním stututem. Návic v r. 1957 se Stát Izrael zřekl východní části Jeruzaléma.

0 11
možnosti
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 994x
Student, co se nějak ocitnul v Jeruzalémě. Na místě, které je neuvěřitelně různorodé, plné protikladů a taky trochu šílené. Tak bych o něm chtěla psát.